Oplossingen voor tijdens de looptijd van jouw hypotheek.

Tijdens de looptijd van jouw Argenta hypotheek kan het voorkomen dat je jouw hypotheek niet meer goed kunt blijven betalen. Bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat of dat jouw inkomen verandert. Daarom is het slim om nu al na te denken over andere mogelijkheden waardoor je zeker weet dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen. Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden uitgelicht. Ook wat de risico’s ervan kunnen zijn.

Jouw hypotheek omzetten.

Het is mogelijk om een gedeelte van je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek. Met zo’n hypotheek los je maandelijks af. Een extra voordeel is dat de rente bij een annuïtaire of lineaire hypotheek vaak lager is dan bij een hypotheek waarop je niet maandelijks aflost. 

Wil je de mogelijkheden bespreken voor jouw situatie? Bel ons gerust: 076-5433085 (maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.30 uur). Of neem contact op met jouw adviseur. Heb je geen adviseur? Via onze adviseurzoeker vind je er snel één bij jouw in de buurt. 

Opvangen met spaargeld.

Het voordeel van sparen en beleggen is dat je flexibel blijft. Want je bepaalt zelf wanneer je het gespaarde bedrag wilt gebruiken om de hypotheekschuld te verlagen. Jouw inkomen kan veranderen waardoor je minder geld hebt om de maandlasten te kunnen blijven betalen tijdens de looptijd van de hypotheek. Dit kun je opvangen met spaar- of beleggingsgeld. Als je extra aflost daalt de hypotheekschuld en gaat jouw maandbedrag omlaag. En kun je jouw hypotheek ook later beter blijven betalen. 

Tip: Los maximaal 15% per jaar af en de rest in het volgende jaar. Dan hoef je geen vergoeding voor het aflossen te betalen. Daarbij is het slim om een financiële buffer te houden voor als je voor verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld op een spaarrekening van Argenta waarmee je extra rente krijgt als je ook de Argenta hypotheek hebt.

Extra aflossen.

Als je extra aflost daalt de hypotheekschuld en gaat jouw maandbedrag omlaag. En kun je jouw hypotheek ook later beter blijven betalen. Los maximaal 15% per jaar af en de rest in het volgende jaar. Dan hoef je geen vergoeding voor het aflossen te betalen. 

Daarbij is het slim om een financiële buffer te houden voor als je voor verrassingen komt te staan. Bijvoorbeeld op een spaarrekening van Argenta waarmee je extra rente krijgt als je ook de Argenta hypotheek hebt.

Advies vragen.

Je kunt jouw adviseur advies vragen over wat het beste is voor jouw financiële situatie. Ook om ervoor te zorgen dat je jouw maandlasten kunt blijven betalen tijdens de looptijd en aan het einde jouw hypotheek helemaal kunt aflossen. Heb je geen adviseur? Via onze adviseurzoeker vind je er snel één bij jou in de buurt.

Huis verkopen.

Je kunt tijdens de looptijd van je hypotheek jouw huis verkopen en goedkoper gaan wonen. Dit lijkt een mooie oplossing. Maar wat koop je ervoor terug? En wat als jouw overwaarde niet voldoende is? En jouw inkomen is misschien veranderd doordat je met pensioen gaat of dat je minder gaat werken. Ook de wet- en regelgeving voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan veranderen.

Begin op tijd met een financieel plan zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Rente veranderen.

Als de rentes in de markt lager worden en jouw rente blijft hoog dan pluk je daar de vruchten niet van. Want jouw rente blijft gelijk. Het kan zijn dat je jouw rente toch kunt wijzigen tijdens de looptijd van jouw hypotheek . Hoe? Lees meer over rente veranderen.

Oplossingen voor aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek.

Weet je al of je op het einde van de looptijd jouw hypotheek helemaal kunt aflossen? Dat is de afspraak die we samen gemaakt hebben. Je kunt dit op verschillende manier doen. Hieronder vind je de mogelijke oplossingen en wat de risico's kunnen zijn.

Jouw hypotheek helemaal aflossen.

Je kunt jouw hypotheek (en dat kan een groot bedrag zijn) aan het einde van de looptijd op verschillende manieren aflossen. Bijvoorbeeld met spaargeld of beleggingen. Onderneem daarom op tijd actie en maak een financieel plan zodat je jouw hypotheek helemaal en op tijd kunt aflossen.

Jouw hypotheek opnieuw afsluiten.

Het kan zijn dat jouw financiële situatie later anders is. Jouw inkomen kan veranderen doordat je met pensioen gaat of dat je minder gaat werken. Ook de wet- en regelgeving voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan veranderen. Daardoor is het soms niet mogelijk om weer een hypotheek af te sluiten aan het einde van de looptijd. Dus wees hier op voorbereid zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Deels hypotheek opnieuw afsluiten en deels aflossen.

Je zou een deel kunnen aflossen met bijvoorbeeld spaargeld en voor het andere deel een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Op deze manier kun je jouw volgende hypotheek ook beter blijven betalen. Je hebt dan lagere maandlasten. 

Het kan zijn dat jouw financiële situatie later anders is. Jouw inkomen kan veranderen doordat je met pensioen gaat of dat je minder gaat werken. Ook de wet- en regelgeving voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan veranderen. Daardoor is het soms niet mogelijk om weer een hypotheek af te sluiten aan het einde van de looptijd. 

Begin daarom op tijd met een financieel plan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Jouw huis verkopen.

Je kunt aan het einde van de looptijd jouw huis verkopen en goedkoper gaan wonen. Dit lijkt een mooie oplossing. Maar wat koop je ervoor terug? En wat als jouw overwaarde niet voldoende is? Het kan zijn dat jouw financiële situatie later anders is. Jouw inkomen kan veranderen doordat je met pensioen gaat of dat je minder gaat werken. Ook de wet- en regelgeving voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan veranderen. Daardoor is het soms niet mogelijk om weer een hypotheek af te sluiten aan het einde van de looptijd. Begin op tijd met een financieel plan zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Belangrijke momenten tijdens de looptijd van jouw hypotheek.

Er zijn verschillende belangrijke momenten tijdens de looptijd van jouw Argenta hypotheek waardoor het kan voorkomen dat je jouw hypotheek niet meer kunt blijven betalen. Hieronder leggen we je uit welke momenten dat zijn. En welke invloed dat kan hebben op jouw maandlasten of uiteindelijk op de restschuld aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek.

Einde hypotheekrente-aftrek.

Weet je dat voor veel hypotheken de hypotheekrente-aftrek stopt in 2031? En weet je of je het maandbedrag van jouw hypotheek dan nog kunt betalen en de hypotheekschuld op tijd kunt aflossen? Als de hypotheekrente-aftrek stopt dan stijgen de netto maandlasten omdat je dan minder terugkrijgt van de Belastingdienst. 

Let op.

Op dit moment mag je de hypotheekrente van een hypotheek maximaal 30 jaar aftrekken. Dit wordt de komende jaren versneld afgebouwd. Jouw bruto maandlasten worden dan netto maandlasten. 

Einde rentevaste periode.

Weet jij of je met een nieuwe rente jouw hypotheek kunt blijven betalen als jouw rentevaste periode eindigt? Bijvoorbeeld als de rente hoger is dan die je nu hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan het einde van een rentevaste periode de hypotheek aan te passen.

Rente veranderen?

Op de pagina 'Rente veranderen' in Mijn Leninginzicht zie je hoe je de rente kunt veranderen en een vrijblijvend voorstel kunt aanvragen.

AOW-leeftijd bereikt en/of met pensioen.

Jouw inkomen daalt (meestal) als je met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt. Bij een aflossingsvrije hypotheek dalen de maandlasten niet. Je loopt dan het risico dat je jouw maandlasten niet meer kunt betalen. Houd daarom nu al rekening met je verwachte financiële situatie later.

Jouw partner?

Als je een partner hebt waarmee je samen de hypotheek hebt, kan dit invloed hebben op of jullie de hypotheek de hypotheek kunnen blijven betalen als jouw partner met pensioen gaat of de AOW-leeftijd bereikt.

Op het einde van de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek hebben we afgesproken dat je het hele bedrag terugbetaalt. Dit kan op verschillende manieren, aflossen met eigen geld, verkoop van jouw huis of een nieuwe hypotheek. Het kan zijn dat je dan geen nieuwe hypotheek af kunt sluiten. Bijvoorbeeld door een verandering in wet- en regelgeving. Of dat jouw inkomen is veranderd of dat de rente is gestegen. 

Heb je het geld niet?

Dan kijken we opnieuw naar wat je kunt lenen. Er is een risico dat je niet voldoende mag lenen of dat je geen nieuwe hypotheek af kunt sluiten om dit bedrag terug te betalen. Wil je weer een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan dat maar tot maximaal 50% van de marktwaarde van jouw huis.

Vragen aflossingsvrij

Vragen?

Heb je vragen over de Argenta hypotheek of jouw aflossingsvrije hypotheek van Argenta? Bel ons gerust: 076-5433085 (maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17.30 uur). We vinden het belangrijk dat je jouw hypotheek kunt blijven betalen. Nu en later. Hier helpen we je graag bij. We zullen je dan ook in de toekomst regelmatig herinneringen hierover sturen. Want het kan zijn dat jouw situatie dan veranderd is. Of dat de wet- en regelgeving is aangepast voor mogelijke oplossingen.

Aflossingsvrije hypotheek tussendoor aflossen is slim.

Jouw maandbedrag blijft tijdens de hele looptijd gelijk als je niet aflost. En dan moet je aan het einde het hele bedrag in één keer aflossen. Maak je je zorgen over die aflossing? Of wil je jouw maandlasten verlagen? Dan kan extra aflossen een slim idee zijn. 

Zo werkt extra aflossen bij de Argenta hypotheek:

  • Je mag per kalenderjaar maximaal 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder vergoeding aflossen
  • Extra aflossen mag zo vaak als je wilt
  • Je moet wel minimaal € 15,- per keer aflossen
  • In Mijn Leninginzicht los je eenvoudig zelf af en zie je direct wat de aflossing betekent voor jouw hypotheek

Let op: Extra aflossen kan invloed hebben op de hoogte van de teruggave van de Belastingdienst. Dan is het misschien slimmer op het bedrag per maand te sparen en aan het einde van de looptijd alles in één keer af te lossen.

Actie_Calcasa_garantiestelling Argenta

Meer zelf berekenen.

Met onze handige rekentools kun je bijvoorbeeld de invloed van jouw pensioen, extra aflossen of een andere aflosvorm berekenen. Zo krijg je snel inzicht over hoe je jouw Argenta hypotheek slim en op tijd kunt aflossen. Nieuwsgierig?

Weet je dat.

  • De looptijd van de aflossingsvrije hypotheek bij Argenta maximaal 30 jaar is
  • Je tot maximaal 50% van de marktwaarde van jouw huis aflossingsvrij kunt lenen
  • Je alleen rente betaalt over het deel van de aflossingsvrije hypotheek
  • Je niet hoeft af te lossen tijdens de looptijd van de hypotheek (maar het mag wel en kan verstandig zijn)
  • Als jouw aflossingsvrije hypotheek afloopt dat je dan de hypotheek helemaal moet aflossen
  • Er voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten na 2013 geen hypotheekrente-aftrek meer geldt
  • De aflosvorm aflossingsvrij niet meer kunt alsuiten als je een starter bent op de woningmarkt 

Kun je (tijdelijk) jouw hypotheek niet meer betalen?

Fijn wonen. Daar helpen we jou graag mee. Zeker als het even tegenzit. Bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt raakt, werkloos wordt of om een andere reden jouw inkomen verliest. En het lastig is om jouw hypotheek te (blijven) betalen. Neem in deze situaties altijd contact met ons op. Hoe eerder we van jouw betalingsproblemen weten, hoe beter we jou kunnen helpen.

We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur op 076 - 643 30 85. We helpen jou graag.