Vijf tips bij een aflossingsvrije hypotheek.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je tips zodat je later niet in de financiële problemen komt als je een aflossingsvrije hypotheek afsluit of hebt. Want bij een aflossingsvrije hypotheek blijft jouw maandbedrag tijdens de hele looptijd gelijk als je niet aflost. En dan moet je aan het einde het hele bedrag van de hypotheek in één keer aflossen. Maak je je zorgen over die aflossing? Of wil je jouw maandlasten verlagen? Lees dan deze tips.
Weet hoe je er financieel voor staat.
Krijg inzicht door jouw eigen financiële situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. In Mijn Leninginzicht zie je het overzicht van je complete hypotheek. En op de website van het Nibud vind je meer informatie over hoe je inzicht en grip krijgt op jouw financiële situatie.
Begin met aflossen.
Elk jaar mag je 15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag extra aflossen zonder boete. Zo betaal je per maand minder hypotheekrente. En hoef je na afloop van je aflossingsvrije hypotheek minder terug te betalen.
Bouw genoeg vermogen op.
Loopt jouw aflossingsvrije hypotheek af? Dan moet je in één keer een hoog bedrag terugbetalen. Maar hoe ga je dat doen? Ga je ervoor sparen? Verwacht je een schenking? Of ga je later jouw huis verkopen? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je daar alvast mee bezig bent. Zo voorkom je dat je later voor verassingen komt te staan.
Betaalbare maandlasten.
Hoe zit het met de betaalbaarheid van je hypotheek? Nu kun je het misschien goed betalen. Maar ben je wel genoeg voorbereid op eventuele wijzigingen die pas later spelen, zoals:
- Verandering van inkomen wanneer je met pensioen gaat
- Je stopt eerder met werken (minder inkomen kan invloed hebben op de betaalbaarheid van je hypotheek)
- De hypotheekrenteaftrek neemt ook af de komen jaren (dat betekent dat je per maand netto meer gaat betalen)
Blijven of verhuizen?
Wil je in jouw huis blijven wonen of (later) verhuizen? Als je wilt blijven wonen, zorg er dan voor dat je later de aflossingsvrije hypotheek terug kunt betalen. Daarvoor heb je voldoende geld nodig. Ga je (later) verhuizen? Dan is het belangrijk dat de verkoop van je huis voldoende opbrengt. Er is een risico dat je dan een restschuld overhoudt die je dan uit eigen zak moet terugbetalen. Dus zorg dat je dan genoeg geld opzij hebt gezet of aflost.