Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen. Je kunt het huis helemaal naar jouw zin maken. Een frisse start zodat jij fijn kunt wonen. Houd wel rekening met bijkomende kosten zoals bouwrente, meerwerk en en kosten om jouw hypotheek te regelen. Die betaal je al voordat jouw huis klaar is. En vaak heb je ook een tijdje dubbele maandlasten.

Bijkomende kosten voor een nieuwbouwhuis.

Hoewel je geen notariskosten betaalt voor bijvoorbeeld de overdracht van eigendom krijg je wel te maken met bijkomende kosten. Denk aan:

  • Garantiestelling
  • Renteverlies voor de bouw
  • Renteverlies tijdens de bouw: bouwrente
  • Bouwdepot
  • Meerwerk
  • Afwerkkosten na oplevering
  • Dubbele lasten bij nieuwbouwhuis
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Notariskosten

Dit leggen we je hieronder verder uit. 

Garantiestelling.

10% van de koopsom stort je in een bouwdepot nadat je de koopovereenkomst hebt getekend. Dat bedrag verzekert de aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw dat je de verplichtingen als koper kunt nakomen. Heb je dat bedrag niet zelf? Dan heb je een bankgarantie nodig. Dat betekent dat wij het bedrag voorschieten. Daar zijn kosten aan verbonden. Jouw adviseur kan je daar meer over vertellen. Of vind een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Renteverlies voor de bouw.

Bij een nieuwbouwhuis betaal je al rente over je hypotheek ook al is de aannemer nog niet begonnen. Dat noemen we renteverlies. Het is mogelijk om renteverlies mee te financieren in jouw hypotheek. Dat is niet aftrekbaar van de belasting. 

Renteverlies tijdens de bouw: bouwrente.

Je begint pas met het betalen van de kosten die de aannemer maakt als de hypotheek rond is. Tot die tijd leent de aannemer het benodigde geld bij een bank. Over die lening betaalt de aannemer rente. Die rente komt voor jouw rekening. Dat heet de bouwrente. 

Die bouwrente bestaat uit 2 delen:

  1. Financieringsvergoeding:

Dit zijn de rentekosten in de periode voordat je de koopovereenkomst tekende. Die rentekosten zitten in de koopsom verrekend en financier je dus mee in jouw hypotheek. Dat gedeelte kun je aftrekken van de belasting.

     2. Uitstelrente:

Dit zijn de rentekosten in de periode tussen het tekenen van de koopovereenkomst en het tekenen van de hypotheekakte. Die rentekosten zitten niet verrekend in de koopsom. Wanneer je eigen geld gebruikt voor deze rentekosten kun je dit aftrekken van de belasting. Als je deze rentekosten meefinanciert in je hypotheek dan kan dat niet.

Bouwdepot.

Is de hypotheekakte getekend? Dan stop je met het betalen van de bouwrente. Een deel van je hypotheeklening wordt meteen aan de aannemer betaald voor de kosten die hij al gemaakt heeft. De rest van je hypotheeklening wordt in een bouwdepot gestort. Vanuit dat bouwdepot betaal je de rekeningen die de aannemer vanaf dat moment maakt. 

Meerwerk.

Is jouw nieuwbouwhuis onderdeel van een bouwproject? Dan heeft het meestal een standaardinrichting of -indeling. Kies je voor een andere keuken of badkamer of wil je een muurtje weglaten? Dan is dat meer werk voor de aannemer. Meerwerk dus. In de koopovereenkomst staat precies wat je wel of niet standaard krijgt. 

Afwerkkosten na oplevering.

Sleutel ontvangen? Dan kun je er bijna in gaan wonen. Vaak moet je dan nog wel zelf de tuin aanleggen. Ook de bestrating, schutting en heg komen er meestal nog bij na oplevering. Dat zijn ook extra kosten waar je rekening mee moet houden.

Dubbele lasten bij nieuwbouwhuis.

Zodra je de hypotheekakte hebt betaald, begin je al met aflossen, ook al is je huis nog lang niet klaar. Maar ondertussen betaal je ook huur of hypotheek voor het huis waar je tijdens de bouw woont. Soms kunnen die kosten worden meegenomen in je hypotheek. Een onafhankelijk adviseur kan dat voor je uitrekenen. 

Advies- en bemiddelingskosten.

Dat zijn de kosten voor de onafhankelijk adviseur. Voor dit bedrag krijg je: hulp bij het kiezen voor de beste hypotheek, wordt de hypotheekaanvraag gedaan en worden eventueel verzekeringen voor je afgesloten.

Boeterente.

Betaal je de facturen van de aannemer te laat? Dan betaal je daarvoor een boeterente. De hoogte daarvan staat vastgelegd in je hypotheekakte.

Notariskosten.

Ook al heb je bij een nieuwbouwhuis geen notaris nodig voor de overdracht van eigendom maakt de notaris wel de hypotheekakte op. Dat kost gemiddeld zo’n €500. Koop je het huis met een partner? En heb je nog geen samenlevingscontract, testament of update van de huwelijkse voorwaarden? Goed moment om dat meteen mee te nemen.
 

Duurzaam nieuwbouwhuis.

Koop je een energiezuinig huis? Dat is mooi. Want duurzame huizen stoten minder CO2 uit. En dat is goed voor het klimaat. We dragen graag bij door te zorgen dat een duurzaam huis voor meer mensen betaalbaar is. Je mag daarom meer lenen als je een duurzaam huis koopt. Bijvoorbeeld:

  • € 10.000,- meer voor energiebesparende voorzieningen (dat wordt bovenop jouw maximaal op inkomen te lenen bedrag gerekend)

Jouw onafhankelijk adviseur legt graag uit wat de voorwaarden zijn. 

Hypotheek nieuwbouwhuis.

Zoek je een hypotheek voor jouw nieuwbouwhuis? Met de Argenta hypotheek krijg je altijd een scherpe rente en fijne voorwaarden. Want met de mogelijkheid van het verlengen van jouw offerte met 9 maanden hoef je je geen zorgen te maken als de bouw van je huis vetraging oploopt. 

Of als je een bouwdepot nodig hebt. Ga je een duurzaam nieuwbouwhuis bouwen? Daar dragen we graag aan bij. 
 

Verlengen van je renteaanbod?

Dat kan bij Argenta. Is het renteaanbod niet lang genoeg geldig om de periode tot de oplevering van je nieuwbouwhuis te overbruggen? Geen probleem. Bij ons kun je het renteaanbod gratis met 8 maanden verlengen. Je krijgt dan een vaste rente die tijdens die 9 maanden niet kan stijgen maar wel kan dalen. Lees meer over het verlengen van je renteaanbod.