Zeven tips bij het zoeken van een koophuis.
De afgelopen tijd zijn er veel huizen verkocht. Daardoor kan het best lastig zijn om een huis te vinden. Met de volgende 7 tips maken we jouw zoektocht een stukje makkelijker.
Tip 1: bepaal jouw wensen.
Wat wil je eigenlijk? Zorg dat je eerst een duidelijk beeld hebt van het huis dat je voor ogen hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Oppervlakte
- Aantal kamers en het soort en de grootte van de kamers)
- Balkon/ tuin/ dakterras
- Hoeveelheid licht
- Indeling
- Woonlaag (begane grond of etage)
- Lcatie (de buurt, vlakbij school, werk, winkels en andere voorzieningen)
- Parkeermogelijkheden
- Bereikbaarheid met de auto en/ of het openbaar vervoer
- Bouwjaar (ook in verband met isolatie en gehorigheid)
- Afwerking (een klushuis of een huis waar je meteen in kunt)
- Wensen voor de badkamer en keuken
Het kan handig zijn om een lijst te maken met wat je heel graag zou willen. En de meeste huizen hebben niet alles wat je wil. Zet daarom een sterretje achter de wensen die je extra belangrijk vindt.
Tip 2: bepaal jouw budget.
Wat heb je maximaal over voor jouw huis? Je kunt natuurlijk een maximale koopprijs voor jezelf bepalen. Het is wel handiger als je dat bedrag baseert op de maandelijkse kosten die je maximaal kwijt wilt zijn en kunt betalen. Die maandelijkse kosten bestaan uit:
- Hypotheekrente en aflossing
- Gemeentebelasting (Onroerende Zaken Belasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing, waterschapsbelasting)
- Onderhoud (zet hiervoor maandelijks wat geld voor op een spaarrekening ook al betaal je maandelijkse kosten aan een VvE betaalt voor onderhoud)
- Verzekeringen (inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering)
- Gas, water en electriciteit
- Telefoon, TV, internet
Houd er daarbij rekening mee dat je ook nog wat terugkrijgt van de belasting. Je kunt jouw hypotheekrente aftrekken van de belasting.
Heb je bovenstaande kosten op een rijtje gezet? Dan weet je of kun je berekenen wat je maximale netto maandlasten mogen zijn. Zo weet je precies wat het hypotheekbedrag is dat je maximaal mag lenen. Bedenk dus dat de meeste kosten nog bovenop die netto maandlasten komen.
Houd jezelf aan dat maximale bedrag. Tijdens het zoeken van huizen is het altijd verleidelijk om toch boven jouw maximale bedrag te zoeken. Want je zult altijd zien dat de huizen boven jouw budget net even aantrekkelijker zijn dan de huizen die wél binnen je budget vallen. Maar breng jezelf niet in de verleiding om meer uit te geven dan je hebt of kunt lenen.
Anderzijds geldt ook dat je je niet blind moet staren op de verkoopprijs. In sommige gevallen zul je meer moeten bieden dan de verkoopprijs om kans te maken. En in andere gevallen heb je juist nog ruimte om te onderhandelen over de verkoopprijs.
Nu je een maximale prijs met jezelf hebt afgesproken is het handig om te kijken of die prijs realistisch is als je kijkt naar het wensenlijstje dat je bij tip 1 hebt opgesteld. Doe een eerste rondje op bekende huizensites. Misschien ontdek je wel dat het een goed idee is om je wensen naar beneden of boven bij te stellen.
Tip 3: woningsites, makelaars en media.
Allereerst heb je natuurlijk de bekende huizensites:
- Funda.nl
- Jaap.nl
Maar kijk ook eens naar:
- Koophuizenzoeken.nl
- Huizenvinder.nl
- Koopwoningen.nl
- Huizenzoeker.nl
- Koophuis.nl
Een rondje googelen levert nog meer websites op.
Extra tip: op veel websites kun je een zoekopdracht aanmaken. Zo hoef je niet steeds opnieuw je zoekopdracht in te vullen. Bovendien heb je vaak de mogelijkheid om dagelijks of wekelijks per email een overzicht te ontvangen van alle nieuwe woningen.
Verder bieden makelaars ook direct hun huizen aan. Die staan niet altijd op andere websites. Inventariseer daarom een aantal makelaars die actief zijn binnen de regio waarin jij een huis zoekt en houd hun websites in de gaten.
Extra tip: je zou het niet zeggen, maar ook in kranten (online en offline) vind je nog veel advertenties van koophuizen. Mocht je een abonnement hebben op een krant houd dan de woningbijlage in de gaten.
Extra tip: vaak zie je ‘verkocht onder voorbehoud’ staan. Meestal ben je dan te laat maar niet altijd. In het geval dat de koper zijn hypotheek niet rond krijgt, komt de woning weer op de markt.
Tip 4: social media.
Vergeet niet al jouw vrienden, familie, kennissen en collega’s te vertellen dat je zoekt en wat je zoekt. Dat kun je natuurlijk ‘in het echt’ doen maar via social media bereik je met weinig moeite veel mensen tegelijk. Bovendien kunnen mensen jouw bericht delen en op die manier bij nog meer mensen onder de aandacht brengen.
Niet alle social media sites zijn daarvoor geschikt. Op LinkedIn zijn dat soort berichten bijvoorbeeld veel minder gebruikelijk dan op Facebook. In het algemeen geldt dat hoe leuker en beeldender je jouw bericht insteekt hoe meer mensen aandacht hebben voor je bericht.
Extra tip: social media sites fungeren steeds meer als zoekmachine. Het is dus zeker de moeite waard om ook op Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram te zoeken. Bedenk ook dat mensen die hun huis verkopen dat steeds vaker via social media doen. Zoek op hashtags, zoek relevante accounts of groepen, volg makelaars, etc.
Tip 5: maak er een gewoonte van.
De aanhouder wint. Die open deur ken je al. Maar aanhouden betekent niet alleen dat je blijft volhouden maar ook dat je veel en vaak zoekt. Maak er een gewoonte van. Bijvoorbeeld elke ochtend voordat je begint met werken en elke avond na het eten een uurtje. Het kan zomaar zijn dat je bijna elke dag zoekt maar dat jouw huis net voorbij kwam op die dag dat je even geen zin had.
Zet het desnoods een tijdje in je agenda of je takenlijst. Net zolang totdat het onderdeel is van je dagelijkse gewoonte en je geen dag meer vergeet om te zoeken.
Tip 6: zorg voor overzicht.
Tijdens het zoeken van een huis raak je al snel verdwaald in al jouw favoriete huizen. Waar stond dat ene hoekhuis ook alweer? En waar is die ruime woning net buiten het centrum ook alweer gebleven? Zorg dat je overzicht houdt.
Het gebruik van bookmarks is een handige manier om een lijstje te maken. Maak een mapje aan en plaats die in je bladwijzerbalk. Vervolgens plaats je al je bookmarks van huizen die je wilt bewaren in dat mapje.
Wil je ook meteen een aantal eigenschappen in dat overzicht plaatsen? Gebruik dan Microsoft Excel of Google Spreadsheets. Zo heb je niet alleen een overzicht van je favoriete huizen maar zie je ook in één oogopslag wat de belangrijkste kenmerken zijn van die huizen.
Extra tip: ben je niet zo’n fan van bookmarks of spreadsheets? Gebruik dan de app Pocket. Een handige manier om steeds met één klik een pagina op te slaan. Je kunt de pagina’s meteen taggen zodat je makkelijk kunt zoeken binnen je opgeslagen pagina’s. Zet de app ook op je telefoon. Dan heb je overal direct toegang tot jouw favoriete huizen of handige pagina’s.
Tip 7: plan meteen een bezichtiging.
Zorg dat je de eerste bent. Zeker in deze tijd zijn huizen zo verkocht. Even een week nadenken werkt daarom meestal niet. Plan dus meteen een bezichtiging met de makelaar van het huis dat je voor ogen hebt. Stel je daarbij flexibel op. Hoe sneller, hoe beter. Een tweede ronde is een zeldzaam verschijnsel in de huidige huizenmarkt.
Succes!
Niet alleen de aanhouder maar ook de slimme zoeker wint. We hopen dat we je met deze 7 tips op weg hebben geholpen.