De vraag naar koophuizen is nog steeds erg hoog. Daarbij komt dat de huizenprijzen nog steeds stijgen en de rente laag is. Voor veel huizenbezitters is dit dan ook een aantrekkelijk moment om hun huis te verkopen. Ben jij ook van plan jouw huis te verkopen? Lees dan de volgende 6 punten voordat je aan de slag gaat.

1. Jouw huis zelf verkopen zonder makelaar.

We kunnen tegenwoordig zelf hoge kwaliteit foto’s regelen. Jouw huis zet je in een paar klikken op Funda.nl en wie een beetje handig is met social media is ook nog in staat een verkoopcampagne op te zetten.

Natuurlijk komt er meer kijken bij het verkopen van jouw huis. Zoals het kadaster checken, vergelijkbare woningen checken, een verkoopbord regelen, bezichtigingen plannen en een koopcontract in elkaar zetten. Dat kun je allemaal zelf doen. Het kost wat tijd en moeite. Maar houd je de euro’s voor de makelaar liever in je zak? Dan is het zelf verkopen van jouw huis het overwegen waard.

2. Gooi jouw oude schoenen pas weg wanneer je nieuwe hebt.

Wie zijn huis verkoopt, koopt ook vaak een nieuw huis. Daarmee kom je uit op één van de 2 volgende situaties. Of je hebt een tijdje geen woning omdat je jouw oude huis hebt verkocht voordat je een nieuw huis hebt gekocht. Of je hebt tijdelijk dubbele woonlasten omdat je jouw nieuwe huis hebt gekocht voordat je jouw oude huis hebt verkocht.

In deze krappe huizenmarkt kan het even duren voordat je jouw nieuwe huis hebt gekocht. Terwijl het verkopen van jouw oude huis niet lang hoeft te duren. Vaak is het dan slim om eerst je nieuwe huis te kopen en dan pas je oude huis te verkopen.

Maar niet iedereen heeft daar budget voor. In dat geval kan het handig zijn eerst een tijdelijk huis te vinden en dan pas jouw oude huis te verkopen. Dan kun je met de opbrengst van je oude huis rustig op zoek naar je nieuwe huis.

Een andere optie is dat je jouw oude huis verkoopt maar de datum van de overdracht een paar maanden in de toekomst afspreekt. Zo kun je in die extra maanden die je hebt jouw nieuwe huis kopen. En hoef je ook niet op zoek naar een tijdelijk huis. Leg jezelf in dat geval niet teveel tijdsdruk op. Neem de tijd om het huis te vinden waar je echt gelukkig van wordt.

3. Check of je in aanmerking komt voor de verhuisregeling.

In veel gevallen is het gunstig jouw ‘oude hypotheek’ mee te verhuizen naar jouw nieuwe huis. Zoek eerst goed uit of je daarvoor in aanmerking komt. En bepaal of die verhuisregeling goed voor jou uitpakt. 

Neem contact op met een onafhankelijk adviseur om voor jouw persoonlijke situatie te bepalen of de verhuisregeling interessant voor jouw situatie is. De kennis die je daarmee opdoet is van belang voor zowel het verkopen van je oude huis als het kopen van je nieuwe huis.

4. Wees geduldig en slim met biedingen.

De huizenmarkt is krap. Dus meer vraag dan aanbod. Als verkoper heb je daarmee in veel gevallen een sterke onderhandelingspositie. Zeker in de grotere steden (waar veel vraag is en weinig aanbod) krijg je vaak van meerdere geïnteresseerden een bod.

Zorg daarom dat jouw huis door veel mensen is te bezichtigen. Doe mee aan de Open Huizen Dag, organiseer zelf bezichtigingsdagen en ga niet meteen met de eerste geïnteresseerde in zee. Aan de andere kant is het ook geen goed idee om te lang te wachten. Want de meest geïnteresseerde kopers komen vaak eerst en zijn in veel gevallen ook weer weg als je te lang wacht.

Overleg eventueel met jouw makelaar hoe je het slimste om kunt gaan met de geïnteresseerde kopers. Verkoop je zelf jouw huis? Vraag geïnteresseerden dan een duidelijk en compleet bod te doen. En geef geïnteresseerden die onder het hoogste bod zitten een tweede kans om een hoger bod te doen.

5. Breng jouw huis goed in beeld.

Hoe duidelijker en completer jouw huis te zien is, hoe meer mensen het huis willen bezichtigen. Zorg daarom voor mooie foto’s en eventueel ook video’s. Het kan daarbij geen kwaad een goede camera te kopen of lenen. Of huur een fotograaf in. Denk ook na over de volgorde waarin je de foto’s en video’s laat zien. Idealiter klikken online bezoekers door jouw foto’s in de volgorde waarop zij door je huis zouden lopen tijdens een bezichtiging. Begin bij de voordeur en eindig bij het toilet. 

Verder is het handig een plattegrond te maken of te laten maken. Zo kunnen geïnteresseerden zich een voorstelling maken bij hun eventuele nieuwe huis en zijn ze in staat te bepalen of de slaapkamer wel groot genoeg is. En of die muur tussen de keuken en woonkamer misschien weg kan. 

Goed fotomateriaal levert je niet alleen meer geïnteresseerden op. Je voorkomt ook dat je mensen rondleidt met wensen waar jouw huis niet aan voldoet. Door goede foto’s, video’s en een plattegrond zijn de belangrijkste kenmerken al vóór de bezichtiging te zien.
 

6. Opgeruimd, netjes en strak afgewerkt.

‘Daar moet je doorheen kijken’ is een veelgehoorde uitspraak van makelaars. Maar idealiter gezien hoeven potentiële kopers helemaal nergens doorheen te kijken. Zorg er dan ook voor dat jouw huis schoon en opgeruimd is. Ook loont het de moeite om specifieke elementen waarop veel mensen afknappen weg te werken. Een felrode muur, een knalroze toiletbril, ‘tuttige’ vitrage, een oerwoud aan onkruid in de tuin en zo verder. 

Bedenk ook dat veel mensen tegenwoordig een huis zoeken waar ‘je zo in kunt’. Een goede, strakke afwerking is daarom belangrijk om op die mensen een goede indruk te maken. De kosten om plintjes te vervangen, een kozijn te verven of wat nieuwe tegeltjes te plaatsen, wegen vaak niet op tegen het hogere bod dat je daardoor krijgt of de snellere verkoop van je huis.
 

Succes!

Klaar voor de verkoop? Af! Heel veel succes met het verkopen van jouw huis. Mocht je behoefte hebben aan advies over bijvoorbeeld de verhuisregelingNHG, aflosvormen of het wel of niet zelf afsluiten van je nieuwe hypotheek, neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je graag verder.